یکی از بزرگترین مناطق جنگلی و سرسبز و خوش آب و هوای ایران دشت لار میباشد که در ناحیه مرزی استان های تهران و مازندران است.
جاذبه های چشمانگیز این منطقه شامل کوه دماوند و دریاچه لار میباشد.
مارا تا اخر این سفر همراهی کنید….
وسعت این منطقه حدود 75 هزار هکتار میباشد، وجود پوششی از گلها به جذابیت این منطقه افزوده است. در زمانهای قدیم محل اردوگاه و شکار و تیراندازی شاهان بوده است.
سد لار در 80 کیلومتری شمال شرقی تهران و در 100 کیلومتری بخش لاریجان آمل قرار گرفته است.
این سد تامین کنندهی آب مورد نیاز زمینهای کشاورزی منطقه میباشد.
آب این سد قبل از رسیدن به تصفیه خانه شهر از آن به منظور تولید برق در نیروگاه کلان و لوارک استفاده میشود که ظرفیت آن به طور متوسط سالانه 150 هزار مگاوات ساعت انرژی برق آبی است، مساحت آبریز این سد حدود 675 کیلومتر مربع میباشد و بهطور متوسط آب سالانه 481 میلیون مترمکعب آب دارد.
از تفریحات این منطقه میشود به ماهیگیری(با مجوز) و همچنین اسکی روی آب اشاره نمود.
در ماه شهریور این منطقه بکر پز از گلهای شقایق میشود که منظره چشمنوازی را برای مسافران عزیز بوجود می آورد.
وجود گونه نادر آبزیان همانند ماهی قزلآلا خال قرمز باعث خاصتر شدن این مکان هیجان انگیز شده است.
رودخانههای پر خروش و زیبایی در اطراف سد لار و در دشت وسیع لار جریان دارند که از میان آنها میتوان به رود معروف دیو آسیاب اشاره کرد. رود سفیدآب یکی دیگر از رودخانههای زلال دشت لار است که به دریاچه لار ختم میشود. بستر رود سفیدآب را لایهای از آهک پوشانده اند و حداکثر ظرفیت آب آن در زمان اوج بارندگیها به ۱۵ متر میرسد. از دیگر رودخانههای دشت لار میتوان به رودهای الرم، رود ورا رود، آب سیاهچال، چهل بره و آب امام پهنک اشاره کرد که همه آنها در تامین آب آشامیدنی بخشهایی از شهر تهران و اطراف آن نقش دارند.
دشت لار دارای دو اقلیم سرد و رطوبتی میباشد که همین آب و هوای مناسب علت تنوع پوشش گیاهی و جانوری این منطقه شده است.
کوههای اطراف این منطقه نظیر دماوند، یخ کمر، دیو آسیاب، گل زرد، نمک کوسر، سیاه چال، آرو، پهنک، زرشکی، کمردشت، اسب کلک، کافر راه و کبود از جمله کوههای معروف این منطقه هستند.
گونههای جانوری این منطقه پرندگانی مانند کبک، عقاب، درنا، کبک دری، فلامینگو، دلیجه و سارگپه میباشد. عقاب طلایی یکی از گونه پرندگان کمیابی است که زیستگاه آن در مرتفعترین قلههای منطقه لار میباشد. حیواناتی نظیر خرس قهوهای، پلنگ، گرگ، خرگوش، خفاش، آهو، روباه، سمور، میش، بز، گراز و گربه وحشی از پستانداران درههای این منطقه میباشند. تنوع غذایی و شرایط اقلیمی دشت لار باعث شدهاست تا این حیوانات از رشد خوبی برخوردار باشند و در طول سال زاد و ولد فراوانی داشته باشند.
پوشش گیاهی این منطقه از تنوع بسیاری برخوردار میباشد. در حدود ۴۰۰ گونه گیاهی در این منطقه دیده شده که بسیاری از آنها خوراکی هستند و خواص درمانی دارند. از نمونه گیاهان خوراکی دشت لار و ارتفاعات آن باید به گیاه گون یا خرگوشک، آویشن، قارچ وحشی، کاسنی، گلپر، لواش، سیرک، پیازک، بارهنگ، شیرینبیان، چای کوهی و والک اشاره کرد. در فصل بهار فرش وسیعی از گلهای رنگارنگ و زیبا مانند شقایق، لاله، زنبق وحشی بنفش، زنبق ارغوانی، گل زرد و مرغک دشت لار را میپوشانند و موجب زیبایی آن میشوند.
آدرس پارک و دریاچه لار:
استان مازندران، شهر آمل، 13 کیلومتری شهر توریستی پلور.
مسیرهای دسترسی به دشت و سد لار: جاده آبعلی یکی از مسیرهای دسترسی به دشت و سد لار است که به شهر پلور منتهی میشود. این مسیر از سه راهی پلور تا ورودی شرقی پارک ملی لار ادامه دارد و در پایان از طریق جاده آسفالتی به پارک ملی لار خواهید رسید. مسیر گرمابدر نیز از جاده فشم در روستای گرمابدار آغاز میشود و به غرب دشت و پارک ملی لار منتهی میشود. افجه یک مسیر کوهستانی و پر گردنه از سمت لواسان به دشت هویج است و در پایان به نزدیکی امامزاده پنج تن در پیرامون رودخانه لار ختم میشود. رفتن از این مسیر نیاز به کوهنوری و لوازم ضروری دارد.